Skip to main content
wordpress

WordPress update 5.5.1 met 44 bugfixes!

By september 2, 2020No Comments
De WordPress update 5.5.1 was dringend nodig want miljoenen websites werkten niet goed meer na de update naar WordPress 5.5

Inmiddels zijn een aantal veelgebruikte plugins zoals SiteOrigin Widgets, Advanced Custom Fields en Ninja Forms Contact Form geupdated maar er zijn nog steeds veel problemen met andere populaire plugins zoals NextGEN Gallery, Polylang, Toolset  etc!

Populaire thema’s zoals Astra en Storefront ondervinden ook problemen door de update van WordPress en daarom is nu de beveilingsupdate naar 5.5.1 uitgekomen.

adonnadesign-wordpress-5.5.1
Check je eigen website zo snel mogelijk want je zal ook een deel van je plugins moeten updaten!

De onderhoud en beveiligingsreleases van WordPress 5.5.1

Versie 5.5.1 bevat 44 bugfixes. Voor meer informatie, bekijk de versie opmerkingen. Wat er nieuw is in de update naar WordPress 5.5 kan je hieronder nog eens nalezen:

Snelheid

Berichten en pagina’s voelen sneller aan, dankzij ‘lazy-loaded’ afbeeldingen.

Afbeeldingen kunnen je verhaal veel impact geven, maar zij kunnen soms je site langzaam maken.

In WordPress 5.5, wachten afbeeldingen met laden totdat zij door het scrollen in beeld komen. De technische term is ‘lazy loading’.

Op mobiel kan lazy-loading ervoor zorgen dat browsers geen bestanden downloaden die bedoeld zijn voor andere apparaten. Dat bespaart je lezers kosten voor datagebruik en helpt de levensduur van de batterij te verlengen.

Zoeken

Verwelkom je nieuwe sitemap.

WordPress sites werken goed met zoekmachines. WordPress 5.5 bevat nu standaard een XML-sitemap, die zoekmachines helpt je meest belangrijke pagina’s te vinden vanaf het moment je live gaat met je site.

Daardoor vinden meer mensen je site, en dat geeft je meer tijd om ze te boeien, om ze vast te houden en om ze te converteren naar abonnee, klant, of hoe jij succes ook definieert.

Beveiliging

Auto-updates voor plugins en thema’s

Je kan nu in de WordPress-admin instellen dat plugins en thema’s automatisch worden geüpdatet — of niet natuurlijk! Zo weet je zeker dat je site altijd de meest recente code draait.

Je kan auto-updates in- of uitschakelen voor elke plugin of elk thema die je hebt geïnstalleerd — alles op dezelfde schermen zoals je gewend bent.

Updaten door het uploaden van ZIP-bestanden

Als handmatig updaten van plugins en thema’s je ding is, dan is dat nu ook eenvoudiger — simpel door een ZIP bestand uploaden.

Hoogtepunten van de blok-editor

Blokpatronen

Nieuwe blokpatronen maken het simpel en leuk om prachtige, complexe lay-outs te maken door gebruik te maken van een combinatie van tekst en media om je verhaal te vertellen. Je vindt blokpatronen ook in een uitgebreid aanbod aan plugins en thema’s, en er worden continue nieuwe toegevoegd. Kies ze vanuit een enkele locatie — gewoon klikken en gaan!

In de video hieronder: in de editor toont de block-inserter twee tabbladen, Blokken en Patronen. Het tabblad Patronen is geselecteerd. Er zijn verschillende blok lay-outs in dit tabblad. Na het scrollen door opties, waaronder knoppen en kolommen, wordt een patroon gekozen genaamd “Grote header met een header”. Dit voegt een cover blok toe, dat is aangepast met een foto en de naam van de WordPress 5.5 jazzmuzikant.

Inline afbeelding bewerking

Vanuit het afbeeldingsblok kan je nu meteen je foto’s bijsnijden, roteren en inzoomen. Als je veel tijd besteedt aan afbeeldingen, dan kan dit je uren besparen!
De nieuwe blok bibliotheek

Het is nu makkelijker dan ooit om het blok te vinden wat je nodig hebt. De nieuwe blok bibliotheek is in de blok-editor gebouwd, zodat je nieuwe bloktypes kunt installeren voor je site zonder de editor te verlaten.
En zo veel meer.

De hoogtepunten hierboven zijn maar een klein gedeelte van de nieuwe mogelijkheden van de blok-editor die je net hebt geïnstalleerd. Open de blok-editor en geniet ervan!

In de video hieronder: een afbeelding wordt toegevoegd met een afbeeldingsblok. In de blok toolbar, een pictogram genoemd “Schalen” wordt geselecteerd, die ervoor zorgt dat de toolbar tools toont om de afmeting van de afbeelding aan te passen. Eerst wordt zoom gebruikt om in te zoomen op het midden van de afbeelding. Daarna wordt er op apect ratio geklikt. Dit toont een dropdown met algemene standaard ratio’s. Dan wordt vierkant gekozen, en de afbeelding wordt verplaatst naar het nieuwe vierkant. Het schalen wordt voltooid door het klikken op “Toepassen”.

Officiële WordPress aankondiging van wat er fout ging:

Verouderde JavaScript Globals
https://make.wordpress.org/core/2020/09/01/deprecated-javascript-globals/

Spreadsheet met volledige lijst van aangetaste plugins en themes:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Vho7hJR4DMRyns38xcUMvVUj8SBov_J8_X4a7zwpmzo/edit#gid=0

Lijst van aangetaste thema`s door WordPress 5.5
https://wpdirectory.net/search/01EGTF335TMRA3GYQP50B4TKJQ
https://wpdirectory.net/search/01EGTFB0SAFN4ZDDG8E4K7544H