Skip to main content
wordpress

Problemen met de update WordPress 5.5 verhelpen

By augustus 30, 2020No Comments
Je ziet het niet altijd meteen maar problemen met de update WordPress 5.5 kom je bijvoorbeeld pas tegen als je iets aan je website wilt toevoegen!

WordPress 5.5 heeft jQuery Migrate uitgeschakeld, een tool die WordPress al jaren gebruikt om plug-ins en thema’s met verouderde code nog steeds correct te laten werken. Door jQuery Migrate uit te schakelen, werken veel verouderde plug-ins en thema’s niet meer correct, wat kan resulteren in kapotte websites.

adonnadesign-jquery-probleem-hulp
Wat is jQuery Migrate?

jQuery Migrate is een javascript-bibliotheek die ontwikkelaars van thema’s en plug-ins heeft geholpen om de compatibiliteit van verouderde jQuery-code te behouden. In feite hielp jQuery Migrate oude code correct te werken op de huidige jQuery-versie en later. Query Migrate was bedoeld om ontwikkelaars tijdens de overgangsperiode te helpen bij het vervangen van hun code door modernere code (of deze volledig te verwijderen).

Waarom heeft WordPress 5.5 jQuery Migrate verwijderd?

Oudere versies van jQuery worden niet langer ondersteund, dus het is noodzakelijk dat WordPress de coderingsstandaarden bijwerkt. Terwijl WordPress zich voorbereidt op de overgang naar het updaten naar de nieuwste ondersteunde versie van jQuery, was het verwijderen van jQuery Migrate een vereiste eerste stap om ervoor te zorgen dat plug-ins en thema’s up-to-date zijn en niet langer verouderde code gebruiken.

Waarom is mijn site stuk na een update naar WordPress 5.5?

Heel eenvoudig: je gebruikt een plug-in of een thema met verouderde code. Na het updaten naar WordPress 5.5 zullen verouderde plug-ins of thema’s niet meer correct werken.

Omdat de verouderde code in een plug-in of thema niet langer wordt ondersteund door de WordPress-kern, kan dit je website kapot maken!

Opmerking: plug-ins en thema’s met verouderde code vormen een groot beveiligingsrisico voor je website, dus het is een goede gewoonte om geen oude plug-ins en thema’s te gebruiken die niet meer worden ge-updated door hun ontwikkelaars.

Hoe kan je problemen met de update WordPress 5.5 verhelpen

Als je site kapot is gegaan na het updaten naar WordPress 5.5, zijn er een paar stappen die je kan nemen om je website te herstellen:

1. Download en installeer de jQuery Migrate Helper-plug-in
Als je een kapotte site hebt na het updaten naar WordPress 5.5, installeer dan de jQuery Migrate Helper-plug-in op je site. Deze plug-in zal de jQuery Migrate-tool die is verwijderd in WordPress 5.5 opnieuw inschakelen en je informatie geven over welke plug-in of welk thema de problemen zou kunnen veroorzaken.

Opmerking: de plug-in jQuery Migrate Helper is een tijdelijke oplossing om je website te repareren. Deze plug-in schakelt de jQuery Migrate-tool voor je site opnieuw in om de plug-in en thema-auteurs wat meer tijd te geven om hun product bij te werken en de codes te testen, maar het mag niet worden gebruikt als een langetermijnoplossing voor het repareren van je website.

Na het installeren en activeren van de jQuery Migrate Helper-plug-in, zie je dit bericht om uit te leggen dat je waarschuwingen zult zien tijdens het aanpassen van je WordPress website, maar deze worden niet getoond aan de voorkant van je site.

jquery-migrate-helper-plugin

2. Zoek naar waarschuwingen die worden gegenereerd door de jQuery Migrate Helper-plug-in in je WP-beheergebied
Pagina’s in je WP-beheerder scherm die zijn gegenereerd door plug-ins die problemen hebben met WordPress 5.5, zouden dit type foutmelding moeten weergeven. Deze fout geeft je een indicatie van welke plug-in (s) mogelijk problemen veroorzaken.

wordpres-5-5-jquery-migrate-helper-plugin-error

3. Gebruik je browserconsole om extra fouten te vinden
De jQuery Migrate Helper-plug-in geeft ook foutmeldingen weer in je browserconsole om je te helpen te identificeren welke plug-in of welk thema de website heeft beschadigd. Hier lees je hoe je je browser kunt gebruiken om JavaScript-fouten te diagnosticeren. Houd er rekening mee dat het op deze manier oplossen van problemen een beetje technischer is.

dev-tools-console-jquery-errors

4. Werk al je thema’s en plug-ins bij naar de nieuwste versies (doe dit altijd!)
Als je waarschuwingsberichten ziet, moet je het thema of de plug-in controleren die ze heeft gegenereerd voor een versie-update. Hopelijk komt er een update die je kan installeren.

• Als je ontdekt dat je niet de nieuwste versie van een thema of plug-in gebruikt, werk deze dan bij naar de nieuwste versie . Beschikbare updates worden weergegeven in je WordPress-beheerdersdashboard op de pagina Updates.

• Als je een verouderde versie van een premium plug-in of thema gebruikt, moet je je licentiesleutel toevoegen of een nieuwe licentie kopen om bij te werken naar de nieuwste versie. De meeste premium plug-ins en thema’s gebruiken licentiesleutels om updates aan te bieden via je WordPress-beheerdersdashboard, dus je zou alle beschikbare updates moeten zien nadat je een licentiesleutel hebt toegevoegd.

Het is een goede gewoonte voor WordPress-beveiliging om je plug-ins en thema’s up-to-date te houden naar de nieuwste versie. Versiereleases bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches, evenals bijgewerkte code of nieuwe functies.

Als het updaten van je plug-ins of thema’s de kapotte site repareert en er zijn geen waarschuwingen meer, deactiveer dan Enable jQuery Migrate Helper.

5. Als er geen update beschikbaar is, neem dan contact op met de thema- of plug-inontwikkelaar met de vraag om hun code bij te werken.

Als je geen reactie krijgt, moet je de plug-in of het thema verwijderen, omdat de code niet langer functioneel zal zijn in de nieuwere versies van WordPress.

Toch nog een beetje hulp nodig? Neem dan gerust contact op!