Skip to main content
fotowerk

Top 10 websites voor gratis stockfoto’s

By mei 30, 2020No Comments

Auteursrecht: voorkom een boete!

pexels foto's downloaden
In veel gevallen mag je een afbeelding die je op het internet hebt gevonden niet zomaar gebruiken. De maker van een foto of illustratie heeft daar bijna altijd ‘auteursrecht’ op.

Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een foto, schilderij, tekst, muziek o.i.d.) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt. Dus wie het mogen zien/horen/lezen, en of mensen er iets aan mogen veranderen. Vanwege het auteursrecht moet je dus altijd toestemming vragen aan de maker van een foto, of je die foto mag gebruiken voor een folder, website of wat anders.

Voor een schoolwerkstuk mag je wel foto’s van internet gebruiken omdat je dit alleen in het werkstuk zet. Als je het werkstuk op internet publiceert mag het niet!

Maar er bestaan ook websites met afbeeldingen die je wel mag gebruiken op je website, zogenaamde gratis stockfoto’s:
1. Unsplash

Unsplash is een website met meer dan 11 miljard gratis foto’s en al deze foto’s zijn beschikbaar in volledige resolutie, je kan foto’s van deze website gebruiken voor zowel  persoonlijke als commerciële projecten.

2. Pixabay

Pixabay is een gratis website voor het downloaden van afbeeldingen. De CEO van dit bedrijf is Hans Brakesmeyer, hier vindt je voedsel, natuur, mensen, fotografie en een grote verscheidenheid aan foto’s.

3. Pexels

Als je gratis video’s en foto’s van hoge kwaliteit wilt, dan is Pexels dé website! Hier kan je gemakkelijk royalty-vrije afbeeldingen en video’s downloaden zonder credits te hoeven plaatsen op je eigen website.

4. Burst-Shopify

De Burst-website is een Shopify-website en deze website is ook een zeer bekende gratis fotowebsite. Het bijzondere aan deze website is dat er miljoenen foto’s in hoge resolutie beschikbaar zijn. Je kan elke foto hier gratis downloaden en gebruiken in persoonlijke en commerciële projecten.

Op de volgende websites vindt je ook de wereld aan gratis en rechtenvrije stockfoto’s, kijk zelf maar!

 

5. Stock Snap

6. Life Of Pix

7. Negative space

8. Skitter-foto

9. ISO-republiek

10. SplitShire